Väggahamnen – Mer än bara en toalett

Väggahamnen - Mer än bara en toalett - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Jag har alltid tyckt att Väggahamnen är en vacker plats. Ända sedan den första gången jag hade nöjet att ta bilen ner förbi rökeriet, vidare upp mot Ortholmen med en avstickare till Villa Utsikten en varm sommardag för ganska många år sedan nu.

Gång på gång återvänder jag hit, jag arbetar inne i Karlshamn och på väg från, eller för den delen till, jobbet stannar jag ofta till här.

Det har även hänt att jag med fru passerat någon av stadens snabbmatsrestauranger och sedan ätit vår måltid ackompanjerade av vågornas skvalp. Under varma sommarkvällar brukar vi inte vara ensamma om att göra så. Fortsätt läsa ”Väggahamnen – Mer än bara en toalett”

Kastellet ute på Frisholmen

Vy över Frisholmen och Kastellet i Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

När jag kommer hem från en fotorunda så brukar jag oftast stänga dörren om mig och sätta minneskortet i datorn och direkt redigera en bild eller två. Har jag fått med mig många bilder hem så försöker jag låta dom vila en aning innan jag börjar på med redigeringen men det är inte alla gånger som jag har ro till det. Bilden i det här inlägget är just en sån bild som har fått vila. Jättelänge.

En kall januarikväll 2014 tog jag bilen in till Hamnparken och gick omkring med kameran i väskan. Tillslut fann jag mig stående på Östra Piren blickandes ut över kastellet. Då fotograferade jag med en Canon EOS 700D och objektivet som nästan alltid satt monterat på kameran var ett Sigma 10-20 mm. Så även denna gång. Fortsätt läsa ”Kastellet ute på Frisholmen”

Utan motljus på Drottninggatan

Uppdaterad 17 april, 2017

Idag vaknade jag osedvanligt tidigt och istället för att vända mig om i sängen som man brukar göra en söndagsmorgon innan klockan ringer gick jag upp, tryckte igång kaffebryggaren och satte kamerabatteriet på laddning. Full av kaffe och självförtroende och med laddade batterier hoppade jag in i bilen och körde in mot de centrala delarna av Karlshamn.

Jag hade en bild på näthinnan som jag ville försöka fånga med hjälp av kameran men för att lyckas helt och hållet behövde jag lite hjälp av morgonsolen som inte riktigt verkade vilja hitta fram bakom molnen.

Väl framme i Karlshamn hade inte solen riktigt stigit upp bakom horisonten så jag tog ett rekognoceringsvarv för att hitta eventuelle reservplatser om nu solen inte ville vara med och leka den här morgonen. Fortsätt läsa ”Utan motljus på Drottninggatan”

Utvandrarmonumentet

Utvandringsmonumentet i Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

I vackra hamnparken i Karlshamn står statyn som föreställer Karl-Oskar och Kristina från Vilhelm Mobergs böcker om den stora utvandringen från Sverige från 1800-talets mitt till långt in på 1900-taget.

Totalt utvandrade över 1 miljon svenskar och lämnade bakom sig själv, fattigdom och arbetslöshet i jakt på lyckan på andra sidan Atlanten.

Karlshamn var på den här tiden en emigrationshamn och har du sett filmen Utvandrarna kanske du känner igen dig om du har varit i staden och sett dig omkring. Fortsätt läsa ”Utvandrarmonumentet”

Östra Håla med Foto Karlshamn

Östra Håla Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Östra Håla på Sternö är en plats som jag bara hört talas om i förbifarten och då har det oftast var i fiskesammanhang bland havsöringsfrälsta fiskare som gärna kastar från land. Jag har aldrig varit där själv tidigare så när Foto Karlshamn lade en av sina fototräffar där ute kunde jag inte låta bli att följa med. Många av bilderna i den här fotobloggen har kommit till på dessa fototräffar.

För mig som inte är den mest socialt begåvade personen är det här ett kanonbra sätt att komma ut och träffa folk med liknande intresse som mig själv. Det är dessutom väldigt utvecklande att se hur andra ser och tolkar precis samma landskap där du också står.

Oftast blir resultaten väldigt olika varandra och det tycker jag är intressant och väldigt givande. Det finns minst lika många bilder av en plats som det finns fotografer som försöker fotografera platsen. Även om två fotografer i det närmaste står på varandra kan bilderna skilja sig något oerhört från varandra vilket kan hjälpa en en bra bit på vägen i sin utveckling som fotograf.

Det finns många olika sätt att göra och se saker och inget är mer rätt än det andra. Det här är bilderna jag fick med mig hem från Östra Håla ute på Sternö. Bli inte förvånade om det dyker upp fler bilder härifrån så småningom. Fortsätt läsa ”Östra Håla med Foto Karlshamn”

Eftermiddag i december

Uppdaterad 31 oktober, 2016

Decembereftermiddagarna nådens år 2015 är mildare än på länge och det tar inte emot att vara utomhus på samma sätt som det brukar. Nuförtiden är det sällan jag lämnar hemmets lugna vrå utan att ha kameran med mig. Så även den här eftermiddagen.

Ett ärende drog mig mot staden och efter förrättat värv fann jag mig med ett par minuter till över och jag styrde kosan mot Näsviken och det stora vida havet som ligger helt öppet ett stenkast från Hamngatan.

Vinden har snäll idag och även om kvicksilvret visade på endast 2 grader i solen märktes det inte av. Någon vidare sol var det inte tal om så istället fick de gråa molnen agera modell för dagen. Blåst och kyla brukar inte störa mig nämnvärt och inte heller den här dagen, så länge det inte blåser så mycket att stativet välter brukar jag inte klaga. Fortsätt läsa ”Eftermiddag i december”

Fotosöndag tema Skir

Dimman Karlshamn Perennagården - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 31 oktober, 2016

Ytterligare en vecka har passerat och hösten tycks nu ha kommit hit för att stanna på riktigt. Ruggigt väder inbjuder till inomhusaktiviteter och diverse lövkrattning. Jag går bara och väntar på att den gigantiska hästkastanjen på uppfarten ska ge upp för i år och släppa ner alla kastanjer så att jag kan slänga dom på komposten.

Är någon intresserad av kastanjer i dekorationssyfte brukar jag kunna fylla ett par skottkärror varje höst. Bara att komma och hämta. :) Barnen på förskolan tvärs över vägen brukar dra sitt strå till stacken och samla ihop en och annan hink men det finns mycket kvar att plocka ifrån.

Veckans tema hos Fotosöndag är skir och när jag tänker på ordet skir ser jag flortunna tyger och ömtåliga vaser framför mig. Något sådant hade jag inte tillgängligt så jag begav mig ut i den stora världen och letade mig fram till en av stadens många statyer. Fortsätt läsa ”Fotosöndag tema Skir”

Långa slutartider utan brus

Uppdaterad 25 oktober, 2016

Gillar du precis som jag bilder med långa slutartider? Jag tycker att resultatet man får ofta är väldigt intressant och vackert och allt som oftast försöker jag mig på den ädla konsten att släta ut vatten, himlar och allt däremellan med hjälp av långa slutartider. Det här blir inte helt bra alla gånger då slutartider uppemot flera minuter på min Canon EOS 700D gärna skapar onödigt brus av vad jag förmodar är någon slags överhettning.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar.

Det finns flera sätt att sänka tiden för att undvika överhettning men då faller hela konceptet. Hur gör man då om det till exempel är strålande sol och du inte har filter så det räcker till? Eller du kanske försöker fotografera en solnedgång och när du har väntat 4 minuter inser du att du nog ställde in kameran fel och solnedgången hinner försvinna innan du lyckas ställa in allt rätt igen?

Ett kanonbra sätt är att stapla flera bilder på varandra, istället för att ta 1 bild i 30 sekunder kan du ta 10 bilder under 3 sekunder och sedan lägga samman dessa i Photoshop. En bonus som du får på köpet är att du faktiskt får en renare bild med betydligt mindre brus i de delar av bilden som inte ändrar sig mellan exponeringarna. Astrofotografer har använt sig utav det här tricket länge, jag har kommit till insikt först på senare tid. Med flera kortare exponeringar har du chansen att komponera om när du inser att kompositionen kanske inte riktigt blev som du tänkte dig när du riktade in kameran mot ditt motiv i mörkret. Du hinner komponera om utan att behöva vänta i 8 minuter på att se resultatet.

Så här staplar du dina bilder

För att kunna förstå hur detta kommer sig kan du titta på följande film som snabbt och lätt förklarar hur och varför du vinner på att stapla dina bilder.

Det här går även bra att göra utan Photoshop, det enda du behöver är en snabbtänkt hjärna eller en miniräknare. I exemplet ovan hade vi 10 bilder som vardera är på 3 sekunder. Om du inte använder dig utav Photoshop men du har tillgång till ett program som stöder lager är formeln som följer. Varje foto skall ha en opacitet som är 1 delat med platsen i stapeln sett från botten. Låter det klurigt? Det är det inte.

  • Foto 1 ligger längst ner i stapeln och har 100% opacitet
  • Foto 2 50% 1 delat med 2
  • Foto 3 33% 1 delat med 3
  • Foto 4 25% 1 delat med 4
  • Foto 5 20% 1 delat med 5
  • Foto 6 17% 1 delat med 6
  • Foto 7 14% 1 delat med 7
  • Foto 8 13% 1 delat med 8
  • Foto 9 11% 1 delat med 9
  • Foto 10 10% 1 delat med 10

Och så vidare beroende på hur många bilder du har i din stapel. Det här kan snabbt bli jobbigt att hålla reda på, istället för att sitta och räkna ut detta själv kan du lägga dina olika exponeringar som lager i en fil i Photoshop, konvertera dessa lager till ett smart objekt och sedan ställa in stapelläget på Medel (prova även Median).

Mindre brus ger bättre bilder

Här kommer ett par bilder tagna med tekniken. Så fort himlen blir tillräckligt fri från moln skall jag prova att få till ett par bilder på vintergatan igen.

 

Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.
Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.
Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.

Det är tyvärr inte bara guld och gröna skogar med den här tekniken. Du måste tycka om att bildbehandla om det här ska komma till sin rätt och jämfört med att sitta och fixa endast en exponering har du nu väldigt mycket mer jobb. Det är ett lågt pris att betala för vad du får enligt mig.

Prova gärna det här nästa gång du är ute och fotograferar. Börja försiktigt med exempelvis 8 exponeringar istället för en enda så du får lite kläm på tekniken. Dela sedan gärna med dig av resultatet i kommentarerna.

Källa: Digital Photography School