I en liten fiskehamn

Träbåt i Väggahamnen i Karlshamn - Ludiwg Sörmlind

Väggahamnen är ett bekant namn för återkommande läsare av den här bloggen, det har under åren blivit ett riktigt smultronställe och jag inser att jag gång på gång återvänder hit. Antingen i sällskap av min kamera men ibland åker jag hit bara för att njuta av naturen.

Under sommarmånaderna är jag i gott sällskap av både turister och Karlshamnsbor. Fiskerestaurangen i området lockar många besökare och under den korta svenska sommaren är hamnarna fulla av båtar av alla de storlekar. Läs vidare för att stiftare närmare bekanstkap med en av mina favoritbåtar. Fortsätt läsa ”I en liten fiskehamn”

Teleborgs Slott

Teleborgs Slott - Slottet i Växjö - Ludwig Sörmlind

Sverige är ett fantastiskt land fullt av vackra småstäder, underbara kustremsor och djupa trollska skogar. Sedan ganska många år tillbaka har jag slagit ner bopålarna i Sveriges Trädgård Blekinge. Därför blir det ganska naturligt att de allra flesta bilderna du ser här är fotograferade i Blekinge.

Men ingen regel som inte har ett undantag. Då och då lämnar jag både kommun- och länsgräns utan någon annan anledning än för att se vad som finns på andra sidan strecket på kartan.

Vi befinner oss i den första riktiga sommarmånaden juni och varje år vid den här tiden är det i det närmaste en fröjd att röra sig ute i naturen.

En sanning med modifikation

Är man en pollenallergiker är man kanske inte direkt beredd att hålla med när pollenprognoserna varnar som mest, men med hjälp av lite receptfria medikamenter kan den mest pollensnuviga medborgare njuta av hur våren så sakteliga förvandlas och går över till sommar. Fortsätt läsa ”Teleborgs Slott”

Gökalv i solnedgången

Gökalv i solnedgången - Ludwig Sörmlind

Ända sedan jag flyttade ner till Blekinge har jag då och då reflekterat över att ortsnamnen här nere, jämfört med ortsnamnen jag växte upp med, kan vara ganska karismatiska. Ortsnamn som Brötagylet, Rävemåla, Gökalund och Mommelycke får mig fortfarande efter flera år att då och då behöva läsa ortsnamnen både en och två gånger när vi passerar olika vägskyltar.

När jag kör omkring utan mål och mening på de Blekingska vägarna är kameran med som en ständig följeslagare. De gånger jag kör förbi något vackert stannar jag oftast till och knäpper av ett par bilder.

Det här har jag sysselsatt mig med under lediga stunder ända sedan jag flyttade hit från Stockholm. Dessförrinnan hann jag med att spendera ett par år i både Skövde och Falköping och även där var förfarandet detsamma. Fortsätt läsa ”Gökalv i solnedgången”

Färden mot Bräkne-Hoby

Kyrkan i Bräkne-Hoby är en majestätisk byggnad där den står precis utanför samhället omgärdad av åkrar och lummiga träd. Många är bilarna som kört förbi E22:an och kastat ett öga ner mot den höga byggnaden vars guldkors pryder det höga kyrktornet.

Insidan av kyrkan är för mig ännu okänd, men tittar du in på den här länken så hittar du mer information om kyrkobyggnaden tillsammans. Där kan du även se en interiörbild av kyrkan. Fortsätt läsa ”Färden mot Bräkne-Hoby”

Ladda upp bilder på Instagram från din dator

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden.

Flertalet av dessa bilder är fotograferade direkt i appen med en mobiltelefon, men långt ifrån alla. Fler och fler användare lägger ut redigerade bilder, tagna med en kamera med prestanda som en mobiltelefon inte kommer i närheten av. Hur gör dom?

Fortsätt läsa för att lära dig hur hur du också kan lägga upp bilder tagna med din riktiga kamera istället för din mobiltelefon. Fortsätt läsa ”Ladda upp bilder på Instagram från din dator”

Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland

Uppdaterad 24 april, 2017

Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte alla dessa platser som har en lika spännande och intressant historia som Kyrkö Mosse.

Det är tack vare Åke Danielsson vi idag kan vandra omkring bland de många bilvraken ute på Kyrkö Mosse. Hade det inte varit för honom hade skogen inte haft mer att erbjuda eventuella besökare än ett par enstaka blåbär och kanske någon kantarell om man har tur. Läs vidare för mer information om den här spännande platsen. Fortsätt läsa ”Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland”

Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff

Kofsa Nabbe med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 29 april, 2017

Ett säkert vårtecken är när medlemmar i landets alla fotoklubbar hänger in vinterkläderna i garderoben, dammar av kameror och objektiv samt sätter kamerabatterierna på laddning.

Foto Karlshamn stämde till träff via Facebook och jag tvekade in i det sista på grund av det dåliga vädret. Regn, rusk och kyla har även det sin plats i tillvaron men just den här dagen var jag inte särskilt sugen på att smyga omkring i snålblåst på såphala klippor i mina sladdriga kängor.

Kofsa och det dåliga vädret

På förmiddagen samma dag som fototräffen skulle gå av stapeln såg det ut att vända en aning. Regnet upphörde och till slut visade väderprognosen en försiktig liten sol bakom ett litet moln och jag bestämde mig för att åka dit. Fortsätt läsa ”Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff”

I kameraväskan hos en landskapsfotograf

Kameraväska för landskapsfotograf - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska!

Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur jag fotograferar HDR-bilder.

Den absolut vanligaste frågan är vad jag använder för kamera. Istället för att svara på det i mail efter mail skriver jag det här blogginlägget. Välkommen ner i min kameraväska! Fortsätt läsa ”I kameraväskan hos en landskapsfotograf”