En norsk idyll

En norsk idyll - Ludwig Sörmlind

Den lilla stugan vid det höga bergets fot befinner sig någonstans i Norge och den symboliserar något av ett drömboende för många personer. I verkligheten är det hela inte fullt så idylliskt som det ser ut på bilden då stugan tyvärr råkar befinna sig alldeles intill en vältrafikerad väg där allt från turister till långtradare färdas på dygnets alla timmar.

Fotot är taget genom sidorutan på vår Kia som vi använde för att färdas genom Norge sommaren 2015. Den resan var något av det roligaste jag har gjort på den här sidan 2010-talet och om jag bara lyckas övertala övriga familjemedlemmar (läs fru) så kommer vi göra om den. Fortsätt läsa ”En norsk idyll”

Väderberoende fotografering

Solnedgång med luminansmasker - Ludwig Sörmlind

Väder är ett sådant samtalsämne som man aldrig tröttnar på. Oavsett vem du pratar med och när du gör det så kan jag nästan lova att denna någon har något att säga om vädret. Jag är precis likadan. Det här blogginlägget kommer till största del handla om vädret även det.

Jag är inte så mycket för kallprat men oavsett vad jag tycker och tänker om just vädret så kan jag inte komma ifrån att det påverkar mig och mitt fotograferande oerhört. Landskapsbilder är det jag sysselsätter mig med 9 fall av 10 gånger jag håller i kameran och då är vädret min bästa vän – eller värsta fiende. Fortsätt läsa ”Väderberoende fotografering”

Innan arbetet

Mörrumsån innan soluppgången - Ludwig Sörmlind

Jag älskar att vakna tidigt. Att ligga och dra sig fram till det att väckarklockan ringer och sedan snooza ett 10-tal gånger innan man är så sen att morgonrutinen måste hastas igenom för att man över huvud taget ska hinna till jobbet i tid är extremt kontraproduktivt.

Häromdagen tog jag med mig kameraväskan med laddade batterier och stannade till intill Mörrumsån på väg till jobbet. Solen hade inte gått upp ännu och jag var väldigt ensam där jag stod intill det forsande vattnet. Bilderna ser du nedan. Fortsätt läsa ”Innan arbetet”

Längtan efter ljuset och sommaren

Istappar på husbil - Ludwig Sörmlind

Det är i skrivande stund lördag förmiddag och jag har varit vaken sedan strax efter 05.00. Mina helgmornar brukar se ut så. Jag vaknar när jag sovit klart och när kroppen har fått den sömn som den kräver och vill ha och det här fungerar oftast väldigt bra så länge som man kommer i säng i vettig tid.

Jag är av åsikten att sömn är något utav det viktigaste man kan ägna sig åt, fungerar inte sömnen så fungerar inte så mycket annat. Faktum är att jag inte lämnat sängen över huvud taget idag mer än den sedvanliga morgontoaletten för både mig och hunden.

Men det är inte sömn som det här blogginlägget ska handla om. Det kan inte ha undgått någon att det faktiskt börjar ljusa på utomhus och detta gör mig som landskapsfotograf glad och lycklig. De senaste veckorna har inte bjudit på särskilt många ljusa, fina dagar utan vädret har dominerats av dimma och kyla. Fortsätt läsa ”Längtan efter ljuset och sommaren”

Matvik i dimman

Lördagens soluppgång lämnade en del övrigt att önska då solen, trots tappra försök, inte mäktade med att tränga igenom den tjocka dimman. Jag bestämde mig för att stanna hemma och njuta av en god kopp kaffe och en härlig frukost istället för att stå och frysa vid någon kall havsvik.

När det började närma sig eftermiddag verkade det som om dimman lagt sig ännu tätare och jag kunde inte längre hålla mig från att dra på mig ytterkläderna och bege mig ut i vinterkylan.

Mitt första mål fick bli centrala Karlshamn för att se om dimman låg lika tät där men efter den obligatoriska rundan runt Vägga såg jag helt plötsligt att solen glimtade igenom molnen och jag bestämde mig raskt för att låta stadsbilderna vara och istället satte jag kurs mot vackra Matvik där jag trots att jag bott i Blekinge i över 10 år inte varit allt för många gånger.

Väl på plats insåg jag att det här nog var ett ganska bra val och det dröjde inte många minuter innan jag knäppt av min första bild som jag var nöjd med. Fortsätt läsa ”Matvik i dimman”

Kurs i Helsingborg

Baren Mollberg Hotel - Ludwig Sörmlind

Dagens inlägg skrivs på resande fot, något som inte sker allt för ofta. Platsen för dagen är det vackra, anrika Hotell Mollberg – ett hotell där jag trivs väldigt bra och så även denna gång. Anledningen till att befinner mig här och står i begrepp att när som helst gå och lägga mig är att jag är här tillsammans med en kollega på kurs.

Hela dagen har varit full av aktiviteter och jag förmodar att även morgondagen kommer bli det, något slags seriöst fotograferande har det därför inte blivit av men för att illustrera min resa väljer jag en mobilbild över den vackra baren. Fortsätt läsa ”Kurs i Helsingborg”

Kastellet ute på Frisholmen

Vy över Frisholmen och Kastellet i Karlshamn - Ludwig Sörmlind

När jag kommer hem från en fotorunda så brukar jag oftast stänga dörren om mig och sätta minneskortet i datorn och direkt redigera en bild eller två. Har jag fått med mig många bilder hem så försöker jag låta dom vila en aning innan jag börjar på med redigeringen men det är inte alla gånger som jag har ro till det. Bilden i det här inlägget är just en sån bild som har fått vila. Jättelänge.

En kall januarikväll 2014 tog jag bilen in till Hamnparken och gick omkring med kameran i väskan. Tillslut fann jag mig stående på Östra Piren blickandes ut över kastellet. Då fotograferade jag med en Canon EOS 700D och objektivet som nästan alltid satt monterat på kameran var ett Sigma 10-20 mm. Så även denna gång. Fortsätt läsa ”Kastellet ute på Frisholmen”

Elleholm under ett vintertäcke

Elleholm snö och is - Ludwig Sörmlind

Ett par kilometer utanför Mörrum ligger det lilla samhället Elleholm. Nuförtiden är det Elleholms Kyrka som är det stora dragplåstret, eller Mörrums Bruk. Om du inte har ett ärende till någon av dessa platser är du förmodligen en genomresande på väg någonstans. Elleholm omnämns för första gången redan på 1100-talet och Elleholms Kyrka är en korsvirkeskyrka byggd i början på 1700-talet.

Elleholms Kyrka ligger på en liten ö i Mörrumsåns utlopp nära havet och platsen är väldigt vacker. Då och då tar jag vägen förbi Elleholm på väg till eller från mitt arbete i Karlshamn bara för att njuta av utsikten. För ett par dagar sedan drog vintern in över Blekinge och Elleholm på riktigt för första gången i år och hårda vindar piskade in stora mängder vatten från havet in i åar och vattendrag.

Detta gjorde att vattenståndet i Mörrumsån helt plötsligt var mycket högre än normalt och vatten flödade över dit vatten i vanliga fall inte brukar flöda. Vi klarade oss bra, Mieån inne i Karlshamn blev även den i det närmaste helt översvämmad och ännu värre gick det för våra grannar borta i Karlskrona. Fortsätt läsa ”Elleholm under ett vintertäcke”

Utan motljus på Drottninggatan

Idag vaknade jag osedvanligt tidigt och istället för att vända mig om i sängen som man brukar göra en söndagsmorgon innan klockan ringer gick jag upp, tryckte igång kaffebryggaren och satte kamerabatteriet på laddning. Full av kaffe och självförtroende och med laddade batterier hoppade jag in i bilen och körde in mot de centrala delarna av Karlshamn.

Jag hade en bild på näthinnan som jag ville försöka fånga med hjälp av kameran men för att lyckas helt och hållet behövde jag lite hjälp av morgonsolen som inte riktigt verkade vilja hitta fram bakom molnen.

Väl framme i Karlshamn hade inte solen riktigt stigit upp bakom horisonten så jag tog ett rekognoceringsvarv för att hitta eventuelle reservplatser om nu solen inte ville vara med och leka den här morgonen. Fortsätt läsa ”Utan motljus på Drottninggatan”

HDR Panorama med Hugin

Panorama från Tjurkö i HDR - Ludwig Sörmlind

Panoramabilder, eller för den delen vertoramabilder, tillåter dig att med ett vanlig objektiv täcka in mycket mer av en scen med hjälp av flera exponeringar jämfört med bara en enda exponering. Det här kan du använda om du vill simulera en vidvinkelbild eller om du vill ha en färdig bild med många fler pixlar än vad du hade kunnat åstadkomma med endast en exponering då varje bild består av lika många pixlar som det totala antalet bilder minus det eventuella överlappet mellan varje bild.

Nuförtiden går det både snabbt och lätt att både fotografera ett panorama och att bildbehandla det i valfritt bildbehandlingsprogram. Så länge du har enstaka exponeringar som ska sys samman till en färdig bild kan du ha en färdig panoramabild redo för vidare bildbehandling efter någon minut eller två tack vare de smarta panoramafunktionerna i Lightroom och Photoshop.

Panoramabilder i HDR

Men hur gör man om man på ett snabbt och enkelt sätt vill göra ett panorama av flera HDR-bilder som i sin tur består av flera exponeringar? I de allra flesta fall består mina HDR-bilder av 3 olika exponeringar men ibland använder jag mig av ända upp till 7 stycken. Om jag vill skapa ett panorama av 5 olika sådana bilder blir antalet totala exponeringar helt plötsligt 35. Fortsätt läsa ”HDR Panorama med Hugin”