Sommartid 2017

Det är snart dags för sommartid igen. Till vilken nytta finns det många som undrar och jag brukar skriva ett par rader om det här hitte-pået varje år. Nu är det dags för årets sommartidsinlägg.

Lugn, du behöver absolut inte ställa om några klockor eller kaliberara dina solur idag. Det är inte förrän natten den 26:e mars vi ställer fram klockan en timme.

Hur man ska komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas år ut och år in tvistar de lärda om. Det finns en massa lustiga ramsor och annat man kan memorera. Jag brukar allt som oftast faktiskt glömma bort det, men tack vare Facebook och andra sociala medier blir jag oftast påminnd i god tid.

Å i värsta fall ställer telefoner och annat om sig automatiskt. Fortsätt läsa ”Sommartid 2017”

Solnedgång bakom tjocka moln

Solnedgång bakom tjocka moln - Ludwig Sörmlind

Precis som i det förra inlägget är platsen för bilden i det här inlägget vackra Sternö strax utanför Karlshamn. Jag hintade i tidigare nämnda inlägg om att det fanns en viss chans (risk?) att ytterligare en bild eller två skulle kunna leta sig ut från minneskortet och visst blev det så.

Den här bilden är tagen ungefär samtidigt som bilden i det förra inlägget men just vid det här tillfället var solen helt gömd bakom molnen. Men skam den som ger sig. Fortsätt läsa ”Solnedgång bakom tjocka moln”

Vikten av att ta med sig kameran

Jag följer många fotografer som år efter år lyckas med konststycket att ta minst ett foto varje dag. De tar inte bara ett foto rätt upp och ner med mobilen utan de använder sin vanliga systemkamera, släpar omkring på stativ och diverse olika objektiv nästan var de än går.

Dit har inte jag kommit riktigt än men en sak har jag snappat upp. Så länge jag har med mig min kamera så är chansen 100% större att jag faktiskt lyckas ta en bild än om jag hade lämnat kameran hemma.

För någon dag sedan tog jag en omväg hem via vackra Sternö. Det var antingen Sternö eller att åka till Konsum för införskaffande av potatis. Av dessa två alternativ valde jag det första. Fortsätt läsa ”Vikten av att ta med sig kameran”

Pumpstationen intill Mörrumsån

Jag har snart bott i vackra Mörrum i 10 år men det känns som om jag knappt har sett någonting av min omgivningar. De centrala delarna av samhället har jag inte undgått att missa men konstigt vore väl annars då jag kör igenom byn i princip varje dag på väg till jobbet i Karlshamn.

MagnusMNBild.se har i flera år pratat om en pumpstation intill Mörrumsån. Denna pumpstation ramlade jag över på min väg till bron över E22:an som ni kunde läsa mer om i inlägget Ljusspår och långa slutartider
Fortsätt läsa ”Pumpstationen intill Mörrumsån”

Ljusspår och långa slutartider

Ljusspår och långa slutartider i Forsbacka - Ludwig Sörmlind

Nästan varje söndag börjar det klia i kroppen på mig, speciellt om jag inte har tagit mig för något kreativt veckan som har gått. Idag var inget undantag men det fanns inte heller någon egentlig tid att ta sig några längre sträckor den här söndagen.

Jag brukar drömma mig iväg till avlägsna platser bland höga berg och djupa dalar när jag sitter och tänker på tilltänkta fotoplatser men det finns ofta fantastiska platser alldeles runt husknuten.

En halvtimme innan solnedgången hoppade jag in i bilen med laddade batterier och nytvättat stativ.

I går insåg jag nämligen att just den här tiden på året går solen ner i linje med E22:an och tack vare TPE’s webbapp hittade jag en vägbro över just E22:an som såg ut att passa kanon för lite ljusspårsfotograferande. Fortsätt läsa ”Ljusspår och långa slutartider”

Brödbak en regnig söndag

Söndagsbestyr i form av brödbak - Ludwig Sörmlind

Helgen kom och gick och idag har det varit en sån där typisk söndag. Lördagen bjöd på molnigt väder och kalla vindar vilket gjorde att jag knappt lämnade huset förutom när den pälsbeklädde familjemedlemmen ville gå ut. Söndagen bjöd om möjligt på ännu sämre väder.

Samtliga väderlekstjänster jag tittade på varnade för enorma snöfall och när eftermiddagen övergick till kväll började regn, hagel samt en och annan snöflinga signa ner mot marken.

Där ligger snön kvar och jag bestämde mig för att det inte heller denna dag var läge för några längre äventyr. Så jag bestämde mig för att baka bröd istället. Fortsätt läsa ”Brödbak en regnig söndag”

Gunnön en solig eftermiddag

Gunnön en solig eftermiddag - Ludwig Sörmlind

Det börjar närma sig vår på riktigt nu och det märks dels på att jag inte behöver vänta lika länge på soluppgången på morgonen och när det börjar närma sig kväll håller sig solskivan kvar ett par minuter längre på himlavalvet för var dag som passerar. De flesta landskapsfotografer har väl någon gång sett fram emot att fotografera en solnedgång och jag är inte sämre.

I fredags stämplade jag ut från jobbet strax innan fyra och begav mig hemåt, efter att ha fyllt på matförrådet inför helgen och lämnat av dessa i hemmets lugna vrå begav jag mig återigen ut på vägarna med laddad kameraväska i högsta hugg.

Dåliga förutsättningar

En klarblå himmel utan minsta tillstymmelse till moln skvallrade om att solnedgången inte skulle vara något speciellt denna dag men jag har haft fel förut. Efter en överläggning med mig själv bestämde jag mig för att testa Gunnön. På väg ut dit passerar man både åkrar och det ståtliga Mörrums bruk men den här gången tog jag sikte mot båthamnen. Fortsätt läsa ”Gunnön en solig eftermiddag”

En norsk idyll

En norsk idyll - Ludwig Sörmlind

Den lilla stugan vid det höga bergets fot befinner sig någonstans i Norge och den symboliserar något av ett drömboende för många personer. I verkligheten är det hela inte fullt så idylliskt som det ser ut på bilden då stugan tyvärr råkar befinna sig alldeles intill en vältrafikerad väg där allt från turister till långtradare färdas på dygnets alla timmar.

Fotot är taget genom sidorutan på vår Kia som vi använde för att färdas genom Norge sommaren 2015. Den resan var något av det roligaste jag har gjort på den här sidan 2010-talet och om jag bara lyckas övertala övriga familjemedlemmar (läs fru) så kommer vi göra om den. Fortsätt läsa ”En norsk idyll”

Väderberoende fotografering

Solnedgång med luminansmasker - Ludwig Sörmlind

Väder är ett sådant samtalsämne som man aldrig tröttnar på. Oavsett vem du pratar med och när du gör det så kan jag nästan lova att denna någon har något att säga om vädret. Jag är precis likadan. Det här blogginlägget kommer till största del handla om vädret även det.

Jag är inte så mycket för kallprat men oavsett vad jag tycker och tänker om just vädret så kan jag inte komma ifrån att det påverkar mig och mitt fotograferande oerhört. Landskapsbilder är det jag sysselsätter mig med 9 fall av 10 gånger jag håller i kameran och då är vädret min bästa vän – eller värsta fiende. Fortsätt läsa ”Väderberoende fotografering”

Innan arbetet

Mörrumsån innan soluppgången - Ludwig Sörmlind

Jag älskar att vakna tidigt. Att ligga och dra sig fram till det att väckarklockan ringer och sedan snooza ett 10-tal gånger innan man är så sen att morgonrutinen måste hastas igenom för att man över huvud taget ska hinna till jobbet i tid är extremt kontraproduktivt.

Häromdagen tog jag med mig kameraväskan med laddade batterier och stannade till intill Mörrumsån på väg till jobbet. Solen hade inte gått upp ännu och jag var väldigt ensam där jag stod intill det forsande vattnet. Bilderna ser du nedan. Fortsätt läsa ”Innan arbetet”