Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland

Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte alla dessa platser som har en lika spännande och intressant historia som Kyrkö Mosse.

Det är tack vare Åke Danielsson vi idag kan vandra omkring bland de många bilvraken ute på Kyrkö Mosse. Hade det inte varit för honom hade skogen inte haft mer att erbjuda eventuella besökare än ett par enstaka blåbär och kanske någon kantarell om man har tur. Läs vidare för mer information om den här spännande platsen.

Istället för en helt vanlig sydsvensk skog har du möjlighet att vandra runt i skuggan av ett livsverk. Helt gratis och utan inträdesavgifter kan du gå runt bland de många vackra resterna av en gång blanka och nya bilar precis hur länge du vill. Ett tips från mig som frekvent besökare, glömt inte myggstiftet. Ett par ordentliga stövlar kan också vara av värde.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Historien bakom Bilkyrkogården i Ryd

Åke Danielsson, eller Åke på Myren, föddes i början på 1900-talet. När Åke kom upp i arbetsför ålder tog han anställning på en hästgård i Hässleholm. Efter att ha tillbringar ett par år på gården, boendes i stallet med hästarna började han så småningom längta tillbaka till sitt Småland igen.

Så blev det också. I början på 30-talet köpte han en bit torvmosse på platsen som vi idag känner som bilkyrkogården i Ryd. Man kan inte påstå annat än att Åke tycks ha varit en riktig entreprenör och han stannade kvar på Kyrkö Mosse i dryga 60 år.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Storleken har ingen betydelse

Ett boningshus på cirka 12 kvadratmeter byggdes och isolerades med torven han bröt i skogen. Huset står kvar än idag och du kan fortfarande kliva in i det lilla rummet som fick agera både sovrum, vardagsrum, kök och allt däremellan.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Uppfinningsrik som han var anlade han ett tågspår som tillät honom att frakta torven från mossen till den egenhändigt uppförda torvfabriken och sedermera ut till bilvägen till de väntande kunderna. Än idag kan du se torvrester inuti torvfabriken. Utanför står en traktor som hjälpte till att driva torvfabriken.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

En osäker framtid till mötes

Under 40-talet tog sågverken över och bönderna började i allt större skala använda sågspån istället för torv. En del människor hade kanske haft lite svårt att förlika sig med att förutsättningarna för att leva kvar och syssla med det man själv startat upp från grunden ändrades. Men inte Åke.

Bilismen började så sakta breda ut sig och en försiktig optimism spred sig under efterkrigstiden. Tyvärr så innebar det här att mängden olyckor i trafiken ökade i takt med att fler och fler bilar skulle börja samsas på vägarna.

Det här såg Åke till att ta vara på och bilkyrkogården i Ryd var ett faktum. Idag ligger 130 bilar kvar i skogen utanför Ryd. Jag gissar att det under dess glansdagar var många fler.

Åke plockade delar, sålde dessa vidare och kunde på så sätt överleva på torvmossen som i dess ursprungliga form blivit i stort sett värdelös. Behovet av torv minskade för varje dag, medan fler och fler bilburna människor fått ett ökat behov att dels göra sig av med gamla bilar men också hitta reservdelar till bilar som kanske fått sig en törn eller två i trafiken men som fortfarande var kördugliga.

Hur länge får den vara kvar?

Tiderna förändras och det blev så småningom dags för politiker och annat folk att börja ondgöra sig över den miljöfarliga verksamheten ute på torvmossen. Under 90-talet trädde nya miljövårdslagar i kraft. Mätningar i markerna runt de gamla bilarna visade på en måttlig förorening och det ville sig inte bättre än att Åke drabbades utav ett vite på 10,000 kr och ett krav på att städa upp på sin bilkyrkogård.

Till detta fattades pengar. Åke överklagade hela vägen upp till regerinsrätten men utan lycka. Marken skulle saneras och det var Åkes sak att se till att det här skulle ordnas.

Lyckligtvis fanns det människor som hade en annan syn på saken och det är tack vare dom som både du och jag tankfullt kan vandra omkring mellan de många bilvraken. De rostande gamla bilarna för en ojämn kamp mot naturen och för var dag som går tar naturen ett steg närmare att återta vad som en gång var deras.

Träd, växter och myror har börjat leta sig in mellan bilsäten och innertak och vissa av bilarna börjar nästan likna konstinstallationer.

Blandade fotografier från bilkyrkogården i Ryd

Allting har ett slut

Åke Danielsson somnade in den 27 november 2000 men hans livsarm står kvar mellan trädstammarna ute i skogen. Vem som helst är välkommen att beska platsen och jag kan varmt rekommendera ett besök.

Platsen skyddas av ett 49 år långt bygglov som utfärdades i slutet på 90-talet. Du har därför gott om tid innan något drastiskt händer med bilkyrkogårdens alla bilar men jag skulle ändå vilja tipsa om att du åker hit förr hellre än senare.

Förstörelse och allmän vandalism hålls till ett minimun men för varje gång jag besöker platsen har någonting ändrats eller flyttats på. En bil kanske saknar en ratt, eller en kylare har monterats bort på en annan bil.

Hitta till Kyrkö Mosse

Det är ganska lätt att hitta hit och alldeles intill den smala skogsvägen som leder fram till torvfabriken och boningshuset kan du parkera på en liten parkering som rymmer ett antal bilar. Du hittar platsen på kartan här nedanför.

Vad tycker du?

Dela med dig av dina tankar och egna bilder av platsen i kommentarsfältet här nedanför! Jag är väldigt nyfiken på hur du upplevde platsen.

Källor:

Bilkyrkogårdar runt om i landet

På många platser i Sverige finns det liknande platser. Många av dom är populära turistmål medan andra har fallit i glömska. Där för de gamla bilvraken ett omöjligt krig mot naturen som sakta men säkert tar över.

Det finns många bilder på väldigt många bilkyrkogårdar. Dela gärna med dig av dina egna bilder i kommentarsfältet.

Välkommen på en rundtur tillbaka till en svunnen tid.

Båstnäs bilkyrkogård – baraenbildavmig