HDR foto Bilkyrkogården Ryd

Uppdatering! Bilderna i detta inlägg är från 2010. Jag har sedan dess besökt bilkyrkogården igen. Läs detta inlägg för att se många fler bilder från 2014.

Kyrkö Mosse ligger en bit utanför Ryd längs landsväg 119 och är mest känt för sin bilkyrkogård. 2010 tog jag kamera och fru och begav mig dit för att se med egna ögon vad som egentligen befinner sig där på den mytomspunna platsen. Då vi bor i Karlshamn var det en ganska kort och bekymmersfri resa innan vi svängde av från den stora vägen in mot bilkyrkogården.

Via en liten avtagsväg kommer man fram till en liten parkering. Följer man vägen, som kantas av gamla slitna bildäck, från den lilla parkeringen möter man så småningom ett hav av gamla bilar i varierande skick av sönderrostning. De står som svampar i skogen utan någon synbar tanke. Vissa är halvt uppätna av jorden medan andra har i det närmaste krossats av omkullfallna träd.

Åkes Verkstad

Platsen är exemplarisk för HDR foto och jag rekommenderar alla som är intresserade av gamla bilar och svenska excentriska människor att någon gång i livet bege sig till bilkyrkogården ryd.

Ryktet låter göra gällande att platsen är skyddat som veterankrossanläggning via ett 49-årigt bygglov som utfärdades i slutet av 90-talet så än finns det tid för er som inte hunnit besöka platsen ännu. Så här säger Wikipedia om Kyrkö Mosse:

Kyrkö mosse ligger utanför Ryd i Tingsryds kommunSmåland och är känt för ”Åkes bilskrot”. Kyrkö mosse ligger strax utanför Ryd längs länsväg 119 mot Hässleholm. Bilkyrkogården, eller bilskroten, på mossen har en lång historia. Åke Danielsson, född 1914, död 27 november 2000, ägnade sig åt torvbrytning på mossen innan han 1940 drog igång bilskroten som en bisyssla. Verksamheten lades ner i slutet av 1980-talet, och när Danielsson 1991 lämnade mossen blev bilarna kvar.

HDR foto Bilkyrkogården

Så här såg Bilkyrkogården ut 2010 och jag förmodar att man känner igen sig om man beger sig dit idag. Flera besök planeras och givetvis kommer kameran få följa med även då.

Skrotad Buss Bilkyrkogården i Ryd

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Gammal kärlek rostar

Andras upplevelser

Jag är inte den enda som har besökt bilkyrkogården ryd. Se följande länkar för mer information.

Dela inlägget: