Årets julklapp 2015

Uppdaterad 31 oktober, 2016

Årets julklapp 2015 har blivit utsedd och valet det här året föll på robotdammsugaren. Jag hade visserligen inte någon klar utmanare till robotdammsugaren men valet känns väl någorlunda rätt och riktigt. Precis som varje år blir jag nyfiken på hur processen går till – hur väljer man vad som blir årets julklapp?

Nu frågar sig kanske vän av ordning vem eller vilka det är som egentligen bestämmer vad som ska bli årets julklapp? Tidigare var det Handelns Utredningsinstitut som låg bakom årets julklapp. Så hette det fram till 2011 då Handelns Utredningsinstitut tillsammans med Turismens utredningsinstitut bildade HUI Research.

HUI Research ägs av branschorganisationen Svensk Handel och bedriver forskning, utredning och analys om handeln och turismen.

Denna forskning och dessa utredningar har kommit fram till att årets julklapp 2015 är robotdammsugaren.

Vad krävs av årets julklapp?

För att något ska kunna bli årets julklapp ska något eller några av följande kriterier vara uppfyllda.

  • Årets julklapp skall representera samtiden.
  • Årets julklapp skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse under det snart gångna året.
  • Årets julklapp skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Robotdammsugaren kan väl sägas passa in ganska bra under den första punkten. Att robotdammsugaren skulle vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse vet jag inte om jag håller med om riktigt och punkt tre får vi väl helt enkelt vänta till efter julhandeln för att få ett facit på.

Jag gör en slowclap och applåderar robotdammsugaren som årets julklapp 2015.

Vi får se hur många av de uppskattade 75 miljarderna svenska beräknas lägga på julklappar som går åt till robotdammsugare. Jag klarar mig än så länge med min gamla hederliga snabeldrake.

Featured image-bilden är public domain och kommer från Pixabay.

Dela:

Tack för att du kommenterar!